úterý 18. září 2012

Šípkový džem

Šípkový džem je krajový, a to všude. A všude se dělá jinak, stejně jako povidla, o těch příště.

Na šípkový džem budeme potřebovat:
- košík šípkových plodů (nejlépe po prvním mrazu)
- cukr
- citrón

Veškerá sranda začíná už sběrem šípku. Načasovat sběr po prvním mrazíku, je úkol nadlidský. Komu by se chtělo k ránu vstávat a jít se podívat ven na teploměr (my ho máme venku), jestli by to dneska šlo. Tak jsem si jednou ráno při venčení pejsků, kdy mě byla zima, řekl, že už ty mrazíky asi jsou. Tak jsem se vybavil proutěným košíkem, zahradnickými nůžkami (doporučuju), psíky po boku a hurá na mez. Na mezi zjistíte, že strašně fouká, začíná krápat a že po prvním mrazíku a celodenním dešti 90% šípku hnije. Rázem se romantická představa o sběru šípku  v prosluněném babím létě, kdy Vám košík přibývá, jako by jste česali jablka, vezme za své. Ale co, po dvou hodinách je nasbíráno.


Tak takhle ne...
Přichází další super záležitost. A to očištění šípku. Každou kuličku vezmete do ruky, oříznete černého bubáka, oříznete zbytek šťopky, rozkrojíte na půl a vydlabete kousavá semínka. V tu chvíli zjistíte, že Vám z jednoho šípku o hmotnosti cca 10g, zbyla červená hmota, která s váhou o přesnosti  1g ani nehne. Po čase, asi třetím večeru, si vypracujete systém: nejdříve všechny šípky očistit a přitom třídit, co půjde na džem a co na sušení, pak všechny rozřezat na půl a pak naráz vydlabat. Já svoji představu o výrobě džemu z kila čisté hmoty vzdal při 500g.
Zleva: na džem, na sušení, na kompost, čekající na zpracováníí
No a pak už to jen hodíte do hrnce, hrnec na kamna, podlijete tak 200ml vodou, přidáte k půl kila cukru krystal a mícháte a vaříte ať se Vám to nepřipálí. Já to ještě trochu rozmixoval ponorným mixérem, ale né moc

Vytoužená chvíle, vaříme...

Horkou směs, naplníme to předehřátých sklenic až po okraj, zakápnem rumem, utáhnem víčko a otočíme víčkem na stůl. Šípkový džem je možno použít na pečivo, na slepování cukroví, na palačinky a nebo též k výrobě šípkové omáčky (taky se na ní dostane). Hlavně je velice zdravá jelikož má velký zdroj vitamínu C.

Plníme do slenic
Z 500g šípku máme tři a půl sklenky džemu a 3 zabité večery...
Menší šípky hodíme nad kamna na usušení a v zimě skvěle poslouží k přípravě šípkového čaje.

Menší šípky sušíme na čaj...

4 komentáře:

  1. to je hezké... ale na šípky nejdu :-)
    snad příští rok

    OdpovědětVymazat
  2. Příprava na šípkový džem je vyčerpávající, ale výsledek stojí za to...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak letos poprvé vyrazím na šípky a pokusím se vytvořít šípkový džem ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za recept, dnes půjdu na šípky a hurá do toho :-)

    OdpovědětVymazat