Je mnoho receptů na švestková povidla. Úplně nejblbější jsou ty, která se pečou v troubě. Vážně blbost. Pak tu jsou ty, která Vám vypadnou z googlu po zadání "babiččiny povidla". Podle těch jsem vařil já, jsou dobrý, ale po naplnění do sklenic jsem zjistil, že to nejsou ty "pravá povidla". Byl jsem z toho dost skleslý, ale nakonec jsem si dokázal odůvodnit, proč podle tohoto receptu. Takže teď ten recept.
Potřebujem:
- košík švestek
- cukr
- ocet
- vytrvalost
Začíná to sběrem švestek. Měli by to býti švestky vyzrálé, měkké, padané, jak by řekli na moravě, ty co se už ani na slivovicu nehodí. Jenže takové se na i pod našimi stromy nevyskytují.My máme plody buď kyselé jak prd... nebo sladké, měkké, vyzrálé, ale napadené Šárkou. Šárko dík, zase za rok. No a proto ten recept s cukrem a octem.
![]() |
Košík švestek je základ... |
Tady měla být fotka švestek ve špajzu.
Po dnu až dvou, kdy směs během nich občas promícháte, budete koukat kolik ty švestky pustily šťávy. Já koukal taky. Pak už s tím jen šup na kamna a vaříme dokud se švestky dokonale nerozvaří na kaši. Já vařil tři hodiny. A hrnec myl skoro stejně dlouho. A to jsme to i míchal. Prostě hrnec připálíte, pokud nemáte robotickou ruku. Povidla prostě trvaj.
![]() |
Asi po dvou hodinách vaření.. |
![]() |
Nahříváme skleničky... |
![]() |
5 skleniček gumoasfaltu z 3 kil švestek |
Žádné komentáře:
Okomentovat