Jak jsme slíbili, tak činíme.Recept na domácí vynikající tofu je zde. On vlastně celý víkend byl ve znamení kulinářských orgií. Začalo to pátečním večerem a chutí na něco ke kávě. Jenže když nemáte máslo, ani vajíčka, ani vlastně skoro nic, tak přichází již osvědčený recept na veganskou bábovku s nemletým mákem. Sobota pokračovala namočením sojových bobů, velkým nákupem, kdy jsme přivezli jednu tašku surovin a jednu blbostí, kdy druhá zmíněná taška stála asi třikrát tolik co první, zaděláním na grahamovo-žitný chléb a výpravou pro mléko ke krávě. Kráva doma byla, majitelé ne. Je neděle ráno a den D. Jde se na věc, ale nejdříve pořádná snídaně.
 |
Domácí grahamovo-žitný chléb... |
 |
Ovesné vločky, banán, jablko, rozinky,
slunečnice, sezam, lněné semínky, dýňové semínko,
jogurt a domácí šípková marmeláda |
 |
Doplněno a vaganskou bábovku s mákem, ořechy a rozinkami,
kefír, domácí višňovou štávu
a fairová bio káva připravená pomoci French pressu... |
Domácí Tofu
- 500 g sojových bobů
- 4 lžíce octa (stačí obyč)
Takže jo. Předem říkám, je to zábava a hlavně, je z toho nádobí jak ze svatby. Upozorňuji. Den před samotnu výrobou je potřeba si sojové boby namočit do hrnce a zalít je vodou tak, že nad boby je asi 3cm vody. V den D vodu slijete, a zalijete 1,5l čisté vody a tyčovým mixérem rozmixujete na jemnou kaši. Chvilku to trvá, ale chce to vydržet. Kdo má mixér levnější ceny, bude se mu zahřívat (jako nám), posléze pálit do rukou (jako mě) a je možné, že mu na tom odejde (vydržel) :)
 |
Rozmixované namočené boby s 1,5 lirem vody |
Poté tuto kaši zalijte 2,5l horké vody a dejte vařit. Převedeme k varu, sebereme pěnu, která se vytvoří a odstavíme z kamen. Necháme cca 10minut pod pokličkou odpočívat a poté opět přivedeme k varu, opět sebereme pěnu a přecedíme, nejlépe přes nějakou jemnou tkaninu (plena, utěrka) a pořádně vymačkáme. To je sranda, páč vymačkávat mokrou, vařící látku, ve které je hmota o teplotě 100°C prostě nejde. Ale nějak si poradíte, základem je dostat co nejvíce sojového mléka a co nejsušší okary (to je vedlejší produkt z výroby tofu).
 |
Cedíme kaši. V hrnci sojové mléko, v látce okary... |
Poté si připravíme syřidlo. Potřebuje oddělit bílkovinu ze sojového mléka. K tomu nám poslouží smíchání 150ml vody a 4 lžíce octa. Zde je to trochu ošemetné, páč záleží na kvalitě sojových bobů, tudíž možná budete muset přidat více octa. Teplé sojové mléko roztočíme vařečkou a na třikrát vlévám "syřidlo" a lehce mícháme dokola. Frajeři ve fabrice používají "Nigari". Já octovou vodu. A necítím pak chuťovou změnu.
 |
Czech made syřidlo... |
Mléko by se mělo začít srážet, uvidíme vysráženou bílkovinu a čistou vodu (syrovátku) a necháme 5 minut ustát. Opět přichází na řadu cezení hmoty, opět nejlépe přes jemnou látku.
Žádné komentáře:
Okomentovat