pátek 18. ledna 2013

Jablkové knedlíky, než bys řekl švec

Nedávno jsem narazil na jednom foru na parádní téma: Jídla levně :) A páč označován jako rodinný škudlil, nemohl jsem toto téma  nechat ležet hladem. Již od počátku vše nasvědčovalo, že se jedná o průser, kterému dominoval obalovaný chléb v trojobalu, vydávajíc se za řízek. Ale člověk je od přírody stvoření zvídavé a já té zvědavosti dostal do vínku plnej trakař, vydržel jsem a jeden skvost z toho kulinářského bahna přesto vyhrabal. Je tu a je tu pro Vás.

Hrubá pšeničná mouka

Na Jablkové knedlíky budete potřebovat:
 - Něco jablek
 - Hrubou mouku
 - Trochu hladké mouky
 - Sůl do vody

 - mleté vlašské ořechy
 - skořice
 - moučkový cukr
 - máslo
 - dále dle fantazie

Vezmete si nějaký jablka (nejlépe domácí), tak třeba 8, vykrojíte jadřince a nastroháte na hrubém struhadle i se slupkou (ona stejně moc strouhat nejde, takže Vám zůstane v ruce). Pak do toho přisypete hrubou mouku. V "receptu" byla normální pšeničná, ale šlo by to z jakékoli iné hrubé, my měli doma z hrubých akorát zrovna tu pšeničnou. Rukou vypracujete těsto tužší podoby, kdy Vám jdou vytvořit koule, které se ale při položení na vál trochu zplácnou (né moc). Když má těsto tuto formu, vypracováváme koule velikosti menšího tenisového míčku, větší meruňky :), obalíme lehce v hladké mouce a položíme na hl. moukou podsypaný vál. Prej se maj nechat asi tak hoďku stát, ale my už měli hlad, takže jen co se začala vařit voda na kamnech, kterou jsme lehce osolili, šli pod vodu.
Již ve vodě potopení...
Vaříme cca 8 minut. Mezitím si necháme rozpustit v rendlíku máslo, nameleme vlašáky, připravíme mletou skořici a moučkový cukr...kdo má rád kakao či jiné ochucovadla, fantazii se meze nekladou, ale kombinace ořechů, másla, cukru a skořice je řekl bych přímo orgasmickým zážitkem.
Hotovo a nachystáno
No co dodat. Celková doba přípravy večeře cca 30 minut, cena včetně dochucovadel cca 20,- a to jsem asi ještě nadhodnotil. Při konzumaci jsme s paní domácí vymýšleli, že jablka by šli určitě nahradit i jiným pojivem (hrušky, mrkev,...). Nespornou výhodou těchto knedlíku je, že nemusíte trnout, že si ovoce nějakou miniškvírou najde cestu ven.

1 komentář: