pátek 18. ledna 2013

Vánočka v lednu...

Sice se obvykle peče na Štědrovečerní tabuli, ale co se nestihne, udělá se příště. Míša přišla jednoho lednového víkendového odpoledne s droždím a vejcema v ruce a na otázku, co s tím hodlá dělat, odpověděla velice rozhodně: ,,Vánočku"! Recept jsme nalistovali v brožurce Vánoční svátky o století zpátky, kterou přinesl ježíšek. Pro úplnost zásadní informace, příprava Vánočky se zhostila Míša, my s Františkem přicmrdovali okolo a dělali podřadné práce, na které samozřejmě upozorním.

Tudíž recept na Vánočku
 - 75dkg pol. mouky
 - 15dkg tuku (másla)
 - 15 dkg cukru
 - 3 žloutky + 1 na potření
 - lžička soli
 - vanilkový cukr
 - lžička mletého anýzu a fenyklu
 - kůra z 1 citrónu
 - špetka kurkumy pro barvu (o té kurkumě dost pochybuji)
 - 7dkg droždí
 - teplé mléko dle potřeby
 - rum dle chuti
 - rozinky a spařené loupané mandle

Příprava kvásku...
Nejdříve si zaděláme na kvásek. Do hrnku rozdrobíme čerstvé droždí, zasypem hrstkou cukru a zalijeme troškou teplého mléka a rozmícháme, poprašíme moukou a zaděláme kvásek (to že to znova zamícháme) a dáme na teplé místo, kde ho necháme vykynout. 
Stále příprava kvásku...
Hrnečku dost !
Jak jsme mluvil o těch podřadných pracech, tak krom pomývání nádobí a přines odnes, jsme též dostali za úkol spařit mandle, Myslím, že jsme to zvládli perfektně, jelikož jsme jich nakonec použili polovinu a já zbytek sežral.
Naše společné dílo s Francem...
V míse smíchej veškeré sypké části, pak přidej žloutky, citronovou kůru, rum, teplé máslo, kvásek a podle potřeby teplé mléko. Rada zní : Pozor! - neutop mlynáře. Co si pod tím představit? Každý asi po svém. Já například usoudil, že v mém břišním rybníku je vody po kolena a šel do špajzu pro Krákoru, abych zvedl hladinu.
Hlavně ten rum...
Pak uchop do dlaní kopist nebo vařečku a vypracuj hladké lesklé těsto, které se na kopist nelepí. Pokud máš na sobě svetr či mikinu, sundej, zapotíš se jako prase.
Je to fofr...
Hotové těsto zapraš moukou a dej na teplé místo vykynout. Mezitím  můžeš uklidit ten bordel, co jsi v kuchyni nadělal, akorát ti to tak časově vyjde :) Po vykynutí znovu propracuj a opět odlož na místo hodné kynutí. U těžších těst, jako zrovna na vánočku, je dobré těsto propracovat ještě potřetí na vále rukama a zároveň můžeš zapracovat rozinky
Budoucí vánočka...
Pak přichází na řadu samotné pletení. Budeme plést z 9 pramenů, proto si těsto rozdělíme na 8 stejných dílů :) Ano 8, jelikož ten osmý rozdělíme na dva (to bude třetí patro)
Pozapomněl jsem zdůraznit moji nejdůležitější funkci a to vysvětlování, co jsou to dvě třetiny másla , jedna osminka,...
Pak už z prvních čtyř vyválíme prameny, které zaplete do "klasického" copu ze čtyř. Na to tu byla teta Youtube a už se to motalo jedna báseň. Hurá pletenec je na světě. Jeho konce trochu podtoč pod něj. Udělej do něj hřbetem ruky podélný žlábek a vysyp nasekanými připraveným mandlemi. Upleť pramen ze tří (to už by zvládl bez nápovědy snad i František, kdybychom ho nechali), opět podtoč, posaď na vrch, žlabek, madle, zatoč pramen ze dvou, podtoč, posaď na vrch. Vánočka jak vysoustružená. Přendej na teplý vymazaný plech, potři žloutkem, posyp mandlemi, zaaretuj třemi kolmo vpíchnutými špejlemi do vánočky a nech vykynout. 

A jedem...
Pramen ne čtyř... 
na něj pramen ze tří...
Skoro Finále...
Pak to vraž do předem vyhřáté trouby (my měli cca 180°C) Po cca 10-15 minutách začne povrch vánočky zlátnout až hnědnout, v tom momentě ji přikrej takovou stříšku z alobalu a nech dopéci. Zásada je, že z kolika mouky zaděláváš, tak dlouho pečeš. Z kila hodinu, z půl kila půl hodiny. Stejně do ní píchnete špejlí a zkusíte.
Hotovo..
Za kvalitu poslední fotky se omlouvám, ale už se mi takto třásli ruce nedočkavostí na naše skoro miminko... Byla skvělá a vánočka má u nás zelenou...

Žádné komentáře:

Okomentovat