úterý 2. října 2012

Co se starým senem? Na půdu!


 
Jak již bylo psáno, při demolici příčky ve světnici bylo zjištěno totální nezailozování stropu. Podlaha na půdě je pěkná, zdravá, rovná, dřevěná, vlastně ji ani nepotřebujeme několik let využívat, tak se nabízí nakoupit izolaci z minerální vlny v balíkách, tu tam rozmotat a hotovo.Míše by se líbilo, kdyby to bylo ne z minerální vlny, ale z ovčí, prej víc příroda. Jó to mě taky, ale ta cena. Třeba jednou. Jenže zjišťujeme, že nám jaksi nezbývají peníze ani na tu minerální :)

Izolace z ovčí vlny - česká výroba
Když příroda, tak příroda. Plná půda starého sena ve stodole. Sice se všude na ekowebech dozvídám, že dnes se izoluje slámou v balíkách, a že když je špatný rok, tak je problém ji sehnat. Výborně, my nemáme peníze na ovčí vlnu, tak budu kupovat slámu a nějakýmu chasníkovi z bývalého JZD strkat litr do kapsy od flanelky, jestli by se u nich pár balíků slámy někde v koutě nenašlo. Na to seru. Prostě mám seno, bude tam seno.

Dnes se ke slámě postupně opět vracíme...
Již od léta byla domluvo s Lenkou a Jirkou, že na konci září nám přijedou se zateplením půdy pomoci. Jak slíbili, tak udělali. Přijeli v pátek večer, tak jsme zapili Franze I. a  koťátka. V sobotu v 7 ráno vyrazili na rozcvičnou procházku s psíky na louky, abychom se do toho potom s elánem pustili.

Bíbova rozcvička se srnkama...
Původní idea byla, že s Jirkou sházíme seno stropním otvorem půdy ve stodole na velkou plachtu, tu pak přetáhneme pod okénko pro seno na rohu chalupy, kde seno naházíme vidlema na půdu a Lenka to bude po půdě rozhrnovat a pěchovat. To jsme po první várce zavrhli jako blbost, páč seno bylo dost staré, sypalo se z vidlí, prostě to nešlo. Z plachty se udělal velký pytel (cca 4m dlouhý), připevnil se do otvoru ve stodole, naplnil se senem, shodil na zem, přetáhl přes dvůr a po schodech vytáhl na půdu, kde byl záhy vysypán. Sice taky pakárna, ale o dost menší a o dost víc to přibývalo.

Instalace pytle...
Jirka nakopává seno...
Lenka na půdě mezitím seno pěchovala co to šlo a ve volných chvilkách dováděla s Kubištou v seně, kterého to extrémně bavilo. Vytvořila pěknou, tak 80cm vrstvu dusaného sena, překrytou papírem a kartonem a na závěr ještě zatíženo starými heraklitovými deskami.
Lenka rozhrnuje, pěchuje, překrývá ...
Konzultace, zda toho sena bude dost...
Podtrženo, sečteno: 6 hodin práce, bez Jirky s Lenkou bych se s tím lopotil celý víkend od svítání do soumraku. Nějaký efekt to má, páč při běžném večerním přitápění na koupání Franze I. jsme včera měli 26°C, což se nám zatím nepodařilo. Uvidíme, až se zima zeptá na plnou hubu... 
Hotovo, zakryto papírem a heraklitem...
Teď ještě postupně utěsňujeme okna ve světnici filcem, Míša našije polštáře do oken a světnice bude na zimu připravena. Jó ještě vymést kamna a zasklít okna :) Další přípravy na zimu nás čekají teď o víkendu a to bude koupelna, vyspravit komín, střechu ... je toho hodně, těch "drobností"...









2 komentáře:

  1. Dobrý den, chci se zeptat, co se stalo se senem na půdě, vydrželo tam a je v pořádku? Děkuji. Můj mail: 108A@seznam.cz Josef

    OdpovědětVymazat
  2. taky mi zajima jak to dopadlo :) muj mejl LenkaRauchova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat