úterý 23. října 2012

Křížaly

Asi si říkáte, co je na křížalách tak objevného? Po pravdě nic. Prostě vezmete jablko, vykrájíte jadřinec, nakrájíte na plátky a usušíte. Když ale křížaly pojmete trochu "vědecky", tak rázem zjistíte, že to taková prdel zase není. Jako nejlepší sběr materiálu mi posloužily "maminkovské fóra" a osvědčené gurmánské weby. Takže pozor, jdeme na to:


Jablko = základ všeho
 - Podle jedné maminky musíme jablka ze stromu otrhat (to by mě nenapadlo), umýt a nechat okapat, pokud nemáte čas, můžete je otřít papírovou utěrkou (další rada nad zlato)

- Nahnilé ovoce na výrobu křížal zásadně nepoužívejte. (copak jsem prase?)

- Pokud Vám nevadí tvrdší slupka, nemusíte jablka loupat. (oni se loupou?)

- Křížaly jsou dobré hlavně proto, že neobsahují žádné konzervační látky (nekecej?)

- Na radiátoru je lze sušit pouze, pokud je topná sezóna a radiátor hřeje. (Co na to říct?)

- Sušíme-li jablka v troubě, necháme pootevřená dvířka. K tomu nám poslouží např. vařečka. (Dík za tip)

- Plech s jablky položíme např. na akumulační kamna a hlídáme, až budou jablka usušená (Vemte si k tomu hlídání basu piv a židli, je to dlouho)

Pak přichází na řadu sušení v troubě. Samotné "recepty" se rozcházejí o mnoho desítek stupňů. Rozpětí začíná na 40°C, pak tu máme 50, 60, max 80°C !!! To "saxana11" se s tím nesere. Ta jablka suší v plynové troubě při 60°C a na závěr je oflambuje na stovce. 


Krájíme...
A teď pecka. Skořicové křížaly. Suroviny: 1 lžička mleté skořice, 1 lžička moučkového cukru, 3 lžice oleje a 3kg jablek. Smícháme olej, cukr a skořici. Jablka rozkrájíme na měsíčky (o tom, že je utrhnete, omyjete a usušíte papírovou utěrkou jsme si už psali). Každý měsíček potřeme směsí a položíme na 160°C rozpálenou pánev. Opékáme z každé strany, ideální barva je oranžová. Necháme okapat na papírové utěrce. (No smažit 3kg jablek na panvičce, děkuji pěkně :)

A nejlepší je, když se do diskuse o sušení jablek přidá chlap "Jura007"

"No tak abych přispěl se svou zkušeností… Křížaly se nedají sušit JENOM v troubě. Tam proběhne tzv. zavadnutí, kdy povrch křížal už není na omak mokrý. To trvá tak 2–4 hodiny podle obsahu vody. Troubu rozehřát tak na 40–50°C, pak dát dovnitř pečící plech s čistým papírem (třeba i balicím…) a dvířka nechat pootevřené tak na 10 cm (aby mohla unikat vlhkost) (je vidět, že pán má průmyslovku). Po té době plech vytáhnout, položit nejlíp v kuchyni nahoru na skříňky od kuchyňské linky (nahoře se drží teplo…) (možná i pár semestru ČVUT) a tak 2–3 dny nechat schnout."

a reakce maminek na sebe nenechávají dlouho čekat:

- Juro to vypadá super :palec: :palec: :palec:  (smajlíky jsou na diskusních fórech základ)
- Zítra se do toho pustím :pankac: :pankac:  (to si piš vole)


Sušíme...
Ale na závěr opravdu to nej: recept od mamči "paluš" z mimibazaru (ten sám je opředen mýty)

Křížalky z jablíček


Jablíčka omyjeme,nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme jadřinec a já pak čtvrtky dávám ještě na půl až tři díly,podle velikosti jablíček :) (smajlík je základ) . Mám nachystanou mísu s citrónovou vodou a do te dávám nakrájené půlměsíčky na cca 5-10 minut. Osuším na utěrce a dám do sušičky,případně na plech a na topení nebo do trouby......a sušíme a sušíme až toho nasušíme spoooustu :)). (Hihi to je sranda)
Je to zdravá a moooc dobrá chu´tovečka, třeba místo chipsů.....ale určitě všichni známe :) (ne, neznáme)
Dobré mlsání přeji :)!!

Já jsem Vám to na začátku říkal, křížaly, to není žádná prdel. A co takhle když si na tom založíte business. To Vám to pak holky z votočvohozu nandaj, jaká jste penězchtivá kráva, čtete zde.


Jakýkoli použitý text byl nechán v původní verzi a nebyl upravován!


Žádné komentáře:

Okomentovat